Други дестинации в Израел

Абонирайте се

За нашия бюлетин. Научете първи за нашите специални оферти, отстъпки и нови продукти.

Начало

Израел и Йордания

Израел и Йордания

Екскурзия до Израел и Йордания със самолет през пролетта

Светите места на християнството, природните феномени на пустинята, едно от седемте чудеса на света - всичко това е една екскурзия тази пролет!

Продължителност

8 дни / 7 нощувки.

Дати

19 Май 2014 - 26 Май 2014.

Вид транспорт

Самолет

Програма

Първи ден: София - Тел Авив - Яфо
Среща на летище София на гише „ информация” - Tерминал 2 с представител на агенцията в 08.00 часа. Полет на израелските авиолинии "EL AL" в 10.50 ч. Пристигане в Израел на летище "Бен Гурион" в 13.15 ч. Посрещане на групата и посрещане на групата и след граничните формалности се отправяме с автобус към Яфа - старото пристанище Яфо около което е възникнал града Тел Авив, свързан с много библейски предания и митове. Настаняване в хотел в Бат Ям или във Витлеем, вечеря, нощувка.

Втори ден: Кесария - Хайфа – Назарет - Тибериас Християнска Галилея
Закуска. Напускаме хотела и се отправяме към Кесария. Градът е разположен на средиземно море, райско кътче, където живеят много богати и известни личности, посещение на археологическите разкопки на римския театър и руините на града от времето на кръстоносците. Продължаваме към Хайфа – второто по значение пристанище на Израел. Посещение на Бахайските градини. Продължаваме към Тибериас – основан през 2 век, кръстен на император Тиберий. Тибериас е един от четирите свещени градове за юдеите. Настаняване в хотел, вечеря, нощувка.

Трети ден: Християнска Галилея – Капернаум – Табха - Хълма на Блажените
Този ден се любуваме на Галилейското езеро и посещаваме най- важните места около него. Посещаваме планината на блаженствата и едноименната Църква, посветена на проповедите на Исус. Посещение на Ярденит- мястото на река Йордан, където се счита, че Йоан Кръстител посвещава в тайнството на кръщаването Исус Христос. Днес вие също можете да извършите това кръщение (носете си бански, кърпа за подсушаване и подходяща дълга до земята бяла роба (можете да си закупите и на място от сувенирния магазин). В следобедните часове посещаваме и Назарет - Фонтана на Мария и базиликата на Благовещението. Връщане обратно в хотела Тибериас. Вечеря, нощувка.

Четвърти ден: Тибериас – Джераш - Петра
Закуска. Напускаме хотела и заминаваме за Йордания по моста над река Йордан. След преминаване на граничната процедурата, се срещаме с йорданския екскурзовод и продължаваме към Джераш (Gerasa) - един от най-запазените гръцко - римски градове. Въведени през арката на Адриан, преминаваме през овален площад с колони по главния път - Кардо, Римските терми, храмове и руини на византийските църкви... Посещението трае около 1 час и половина. Продължаваме на юг към град Петра през централната част на Йордания. Голяма част от пътя е магистрален. Пристигане в Петра привечер. Настаняване в хотел, вечеря, нощувка.

Пети ден: Петра – Вади Рум
Закуска. Отправяме се към Червената роза, както наричат Петра – едно от 7-те чудеса на света, столицата на Nabateans. Пешеходна разходка около 2 часа и половина ще започне през уникалния каньон. 54 са разкритите обекти, храмове, царски гробници, триумфални арки, обелиски, амфитеатри.....От Петра можете да си закупите най-интересните сувенири от Йордания. Имайте наличност от дребни банкноти щат.долари. Продължаваме към Вади Рум - друго чудо на природата, наречено Долина на Луната.
Връщаме се в хотела за вечеря и нощувка.

Шести ден: Мадаба - Небо – Витлеем
Закуска. Преди да напуснем Йордания няма да пропуснем да посетим едни от най-важните забележителности – град Мадаба, свързан с византийската мозайка от 6-ти век, изобразяваща стария град на Еруслаим. Мозайката се намира в източно-православаната църква Свети Георги. Ще посетим фабрика където ще ви демонстрират майсторството как се правят мозаечните камъни и изкуството да се реди мозайка. Можете да си закупите различни сувенирни изделия. Продължаваме към планината Небо, свързана с преданията според които Моисей е видял Обетованата земя. На мястото където е забил жезъла си, днес се издига метална скулптура. Преминаваме през моста "Allenby Bridge" и продължаване към Мъртво море за кратка почивка и плаж. След като сме си направили снимки на повърхността на морето с 98 % съдържание на сол се отправяме към Витлеем. Настаняване в хотел, вечеря, нощувка.

Седми ден: Ерусалим - Витлеем
Закуска. Денят изцяло е посветен на Витлеем и Ерусалим. Този ден ще станем и хаджии – най-важната мисия на нашето пътуване – ще посетим и поклоним на светите места - Виа Долороса (Пътят на кръста), Църквата на Божи гроб и посещение на връх Голгота, гробницата на Исус, Елеонския хълм: мястото на Възнесение и Църквата на нашия Отец. Разходка до малкия параклис на "Dominus Flevit", панорамна гледка на Светия град Йерусалим, Гетсиманската градина, църквата на нациите, базиликата на агонията и гроба на Дева Мария, новата част на Ерусалим - посещение на базиликата "Рождество Христово". Продължаваме към Ерусалим - новия град, посещение на църквите на Св. Йоан Кръстител и църквата на Успение Богородично. Връщане във Витлеем. Вечеря и нощувка.

Осми ден: Тел Авив – София
Поради ранния полет, закуската е лека – кафе, чай, сок, кифлички. Трансфер до летище Бен Гурион в 04:00 часа. Редовен полет в 07:00 на авиокомпания "ЕЛ АЛ" обратно към София. Каца в 09:45 часа.

Информация за полетите:
19 май (понеделник) София – Тел Авив 10:50 - 13:15
26 май (понеделник) Тел Авив – София 07:00 - 09:45

Пакетната цена включва:
- самолетен билет София - Тел Авив – София с авиокомпания "Ел Ал";
- трансфери летище – хотел - летище;
- автобусен транспорт с луксозен автобус от край до край на маршрута;
- 7 нощувки с включени закуски и вечери:
* 2 нощувки в Тибериас;
* 2 нощувки във Витлеем;
* 1 нощувка в Тел Авив/Бат Ям;
* 2 в Петра
- обяд на Галилейското езеро с типична храна от израелската и арабска кухня (салати, хумус, риба, фурми, чаша вино по избор и минерална вода);
- екскурзовод на български език по маршрута в Израел и Йордания;
- медицинска застраховка 5 000 евро покритие. За лица над 65 години се доплаща в зависимост от възрастта;
- сертификат за поклонничество (хаджийство) - издава се от Министерство на туризма на Израел;
- водач на групата, представител на агенцията;
- екскурзии и посещения с входни билети – Кесария, Табха, Капернаум, Джераш, Мадаба, Небо, Петра, включени в цената!

Цената не включва:
- летищни такси в размер на 129 Евро;
- такса гориво – определя се при издаване на самолетния билети – около 24 лева;
- входно-изходна такса Израел - Йордания – 45 $
- бакшиши за екскурзовод и шофьор (Израел + Йордания);
- разходи от личен характер.

Допълнителна информация

Екскурзията се провежда при група от 30 човека минимум!
Всички допълнителни екскурзии се заплащат при записване, а не по време на пътуването.
Визов режим с Израел няма

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Часова разлика Израел - България няма
Валута: местната валута е нов израелски шекел (NIS), разделен на 100 агорот.
1 USD = 4.39 ILS / 1 EUR = 5,73 ILS
Банкнотите са по 20, 50, 100 и 200 шекела. Монетите са 5,10 и 50 агорот Най-доброто място за обмяна на валута са обменните бюра. Притежателите на международни карти могат да теглят пари от всеки автоматичен банкомат (АТМ). Работното време на банките е 830 - 1230 ч. В събота са затворени. Ако в края на екскурзията имате не похарчени шекели на стойност до 500 $, можете да ги обмените обратно в обменното бюро на аерогарата. Препоръчваме Ви да разполагате с дребна сума в шекели за мин.вода, кафе, обяд в заведения

Валута Йордания: йордански динар (JOD), курс 1 EUR ~ 1.10 JOD, 1 USD ~ 0.71 JOD.

Връщане на ДДС в Израел – Туристите са освободени от 15,5 % ДДС. Много магазини предлагат възстановяване на ДДС за различни стоки, като бижутерия, сувенири, часовници, електроника. На международното летище Бен Гурион, след паспортния контрол има специално гише, където можете да си получите обратно платеното ДДС. Обърнете внимание, че закупената от Вас стока трябва да е пакетирана, формуляра (фактура) за ДДС да е залепен за пакета на стоката. Ако не са окомплектовани, няма да си получите обратно сумата. Всички магазини, които работят на принципа "tax free", знаят как се оформя тази процедура на пакетиране и документиране.

Някои полезни съвети:
Съхранявайте ценните си вещи и средства в сейфа на хотела. Обикновено услугата е безплатна. Не ходете с големи суми джобни пари на места, където се струпват много хора.
Бъдете внимателни с личните си вещи и чанти, когато правите снимки и вниманието ви е отвлечено в тази посока.
Когато програмата за деня включва посещение на свещените градове и места, трябва да бъдете облечени подходящо прилично. Мъжете да не са с къси панталони и потници, жените да не са с мини поли и разголени рамене.
Проявете търпение и разбиране при процедурите на мерките за сигурност на летището. Това се прави единствено за Ваша сигурност и трябва да окажете пълно съдействие на съответните служители.

Какво да носите от първа необходимост:
- задграничен паспорт – задължително;
- удобна спортна чанта, в която добре да съхранявате личните си вещи и пари;
- слънчеви очила;
- шапка за предпазване от слънце (получавате подарък);
- подходящ козметичен крем за слънце;
- удобни обувки - мокасини, туристически, маратонки;
- удобни дрехи – памучни фланелки, спортни панталони, (къси шорти в дни на почивка);
- минерална вода или други напитки само в основния багаж, в който се „чекира”;
- метални предмети – ножички, пилички, пенсети и други дамски принадлежности е необходимо да се сложат в основния багаж, който се чекира. В противен случай се конфискуват и ги губите безвъзвратно;
- бакшиши: прието е в арабския свят да се дават бакшиши. Да се предвидят 10 $ от турист, които се дават при приключване на екскурзията на екскурзовода и шофьора общо.

Резервирай или се обадете по телефона 02 / 962 22 13

Харесва ли ви това? Препоръчайте го на приятелите си!

Добави в Svejo