Абонирайте се

За нашия бюлетин. Научете първи за нашите специални оферти, отстъпки и нови продукти.

Начало

10-те най-фантастични места на земя

10-те най-фантастични места на земя

Във фанатичните филми, често можете са видите невероятни сцени, като например острови, летящи в небето или бърлоги на елфи. Но в света, в който живеем, също има много фантастични места и странни природни образувания, които могат да поразят въображението ви.

Макар и хората да са видоизменили света до неузнаваемост, все още има уникални природни места, красиви планини, кристално чисти води, поразителни острови – нашата планета е пълна с богати места, които ще спрат дъха ви.

1. Остров Пхи-Пхи, Тайланд – остров Пхи-Пхи се намира в Тайланд, между големият остров Пукет и западното крайбрежие на Андамонско море. Голяма част от острова е заета не само от остри скали, който сякаш изникват от океана. Кристално чистата вода и гъстата тропическа растителност превръщат това място в истински рай на земята.

2. Кратера Нирагонго в Конго – Вулканът Нирагонго, това е уникален вулкан с стръмни склонове, който се намира в Демократическа република Конго. Вътре в Кратера се е образувало езеро от лава, което постоянно се бунтува и пени, запълвайки нощното небе със свърестествена червена светлина.

3. Арката Бери Хед в Нюфаундленд, Канада – тази великолепна арка се намира по маршрута Спурвингв канадската провинция Нюфаундленд. Арката е впечатляваща със своята масивност. Бъдете внимателни, когато се приближавате до арката, защото от нея могат да се откъснат големи скални парчета.

4. Памук кале, Турция – Вода, която извира от горещи извори и карбон-калциеви залежи, придава на Памук Кале впечатляващ вид. В ясен ден отражението на небето придава на водата удивителен син цвят, който напомня на леден дворец, макар и температурата на водата да е много приятна.

5. Пура Танах Лот, Бали – този храм е разположен на скално формирование на остров Бали. Това удивително място, чийто силует погледнат от различен ъгъл, напомня на приказен кораб. Да се стигне до храма е възможно само през тесен проход. Според легендата, това е било свято място, построено от Индуисите.

6. Планината Тянцу, Китай – Тези планини, представляват гигантски скали, високи по няколко стотин метра, украсени с пишна рстителност. Смята се, че те не се подават на закона на гравитацията и напомнят на плаващите острови от Аватар. Планините са разположени е в националния парк Чжанцзяцзе в северната провинция Унан. Скалите са част от културното наследство на НЕСКО. Образували са се под ерозионното влияние на леда през зимата.

7. Воден басейн Хамилтън. Разположен в едноименния резерват той привлича множество туристи и местни жители. Живописното езеро е едно от най-необичайните в света - хем е подземно, хем надземно. Това е така, защото преди хиляди години една част от пещерата, през която е минавала подземна река се срутва, в следствие на масивна ерозия.

8. Лас-Канадас, Тенерифе, Канарски острови - На върха на планината Тейде в Тенерифе се намира един от най-големите вулкани в света  -калдерата Лас Канадас. Кратерът й е огромен – диаметър шестнадесет километра. Тази картина ни показва как ще изглежда, ако ада се поохлади за малко. Стръмни скали обграждат това  сухо и чуждо място. Те са се формирали при първото срутване на калдерата. Това място е само във временен сън. Историята разказва за мощни изригвания на вулкана, които достигнали някои от големите градове.

9. Мачу Пикчу, Перу - Мачу Пикчу се намира в Перу на 2300 метра над морското равнище и на 112 км от Куско в подножието на Свещената долина на инките. Смята се, че Мачу Пикчу е бил част от много голям комплекс от крепости, които инките използвали за защита от набезите на индианците, обитаващи джунглата. Градът е условно разделен на четири части. Северозападната е разположена в района, който вероятно се е използвал за религиозни цели. Именно там се намират и т.нар. Свещен площад, както и храмът на "Трите прозореца", "Свещеният храм", "Имението на свещениците".

10. Метеора в Гърция - От 24-те манастира съществували във вълшебната местност Метеора, в Гърция, днес само 6 са обитавани. Пленителната гледка на високите отсечени скали-колони с кацналите по върховете им манастири въздействат силно на всички посетители, независимо от вероизповеданието и религиозността им.
Сега до Великия Метеор и другите манастири се стига по изсечени в скалата стръмни стълби, но съвсем до скоро монасите са се качвали по висящи стълби или са били издърпвани и спускани с големи мрежи.

Харесва ли ви това? Препоръчайте го на приятелите си!

Добави в Svejo

Поискай оферта или се обадете по телефона 02 / 962 22 13