-

Абонирайте се

За нашия бюлетин. Научете първи за нашите специални оферти, отстъпки и нови продукти.

Грузия

Население: 4 677 401
Говорими езици: грузински
Валута: Лари
Часова зона: +4
Столица: Тбилиси
Главни градове: Тбилиси, Кутаиси, Рустави, Поти, Батуми, Сухуми

Местоположение: Грузия е държава, намираща се в централната и западната част на Азия, Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Грузия лежи на границите на континентите Европа и Азия, но населението се определя като европейско. Площта на Грузия е 69 700 км2.

Грузия е планинска страна. Голяма част от територията е заета от хребетите на Голям и Малък Кавказ. Най-високата точка в страната е връх Казбек – 5 047 м. Низините на Колкида гледат към Черно море на запад и в тази област има много малки реки. По-значителните от тях включват Кура и Риони. Грузия наистина притежава забележителни исторически паметници. Там могат да се видят множество съхранени древни замъци и църкви, кацнали върху отвесни скали над гористи долини, пресечени от бистри реки.

Столица: Тбилиси е столицата на Грузия. Градът е с мащабите на София като централната му част е разположена надлъжно на двата бряга на река Мкхвари. В историческия център се усеща многовековна старинност. Над него, някак не на място, се е надвесила голяма метална статуя на „Майка Грузия“, държаща в едната си ръка меч, а в другата – чаша вино (всъщност страничният наблюдател няма откъде да знае, че става въпрос точно за чаша с вино, ако първият срещнат любезен грузинец не го информира надлежно).
Множеството църкви са най-интересната забележителност на Грузия.
Още първият досег със страната показва, че християнството е много важна част от живота на грузинците.

Християнството не е някаква мода, заместила комунистическата идеология, а заедно с грузинската азбука, е главният спояващ компонент, около който се гради националното самосъзнание през цялата история на страната. Грузинците се гордеят, че страната им е втората християнска държава в света след Армения, която официално е възприела християнството през първата половина на 4 век. Хората са много религиозни като не е рядкост да се видят съвсем млади момчета и момичета, които се кръстят, когато минават покрай християнски храм, да не говорим за възрастните грузинци.

Град Мтскхета — старата столица на Грузия се намира на 15 км от Тбилиси. „Автогарата“ е голяма площадка до един оживен пазар, на която стотици маршрутки са наспрели в пълен безпорядък, а билети се продават от няколко ръждясали бутки в дъното на автогарата. От тази и от няколко други автогари в Тбилиси с рейс или маршрутка може да се стигне практически навсякъде из страната за няколко лари, а също и до Армения, Азербайджан и Турция. Маршрутката е основният обществен транспорт в града и извън него.

За да се придобие дори бегла представа за значението, което грузинците отдават на тези места, трябва да се отбележи мястото на света Нино в историята на Грузия.
Света Нино е най-почитаната светица в Грузия, която в началото на 4 век проповядвала християнството по тези земи. През 327 г. грузинският крал Мириан ІІІ обявил християнството за официална религия в държавата.
Именно с апостолската дейност на света Нино се свързва основаването в Мтскхета на огромната катедрала, втора по големина в страната, Светитскховели, за пръв път построена по времето на крал Мириан ІІІ, а след това многократно разрушавана и възстановявана.

Манастирът Джвари, издигащ се на един хълм над града, според легендата бил построен през 6 в. на място, където Света Нино издигнала дървен кръст върху основите на съществувал преди това езически храм.

В Грузия има уникални и единствени по рода си паметници на скалната архитектура.
Един от тях е издяланият, в непристъпни канари, укрепен град и духовен център Вардзия, намиращ се до границата с Турция. Създаден е през ХII-ХIII в. от грузинския цар Георги III и неговата дъщеря, царица Тамара, чийто живописни изображения са запазени в една от църквите. Това е гигантски скален ансамбъл, издигащ се на стотици метри и на осем нива. Става дума за изсечени в скалите проходи, тунели и стълбища, водещи до християнски манастири, храмове, жилища, библиотеки и бани. Комплексът обхваща повече от 600 издялани в камъка помещения, простира се на 800 м дължина и до 50 м навътре в планинския масив. Отвесните скали и допълнителните укрепления са могли да предоставят защита при опасност на повече от 20 000 души.

Още по-впечатляващ е скалният град Уплисцихе, отстоящ само на 12 км източно от рожденото място на Сталин, Гори. Той възниква още във II-I хил. пр. Хр. и продължава да функционира чак до ХIХ в. В общ план, Уплисцихе включва над 700 издялани в камъка помещения, от които 150 са запазени до наши дни.
В скалите са издялани стотици храмове, обществени и жилищни здания. Освен това, в камъка са оформени улици, площади и стълбища. Водоснабдяването е ставало от близката река Кура, но и чрез издялан в канарите кладенец. Археолозите допускат, че той е бил свещен и водата се използвала за сакрални цели.

Гори е град в Грузия с население от около 60 000 жители. Разположен е в полите на Кавказ на мястото на вливането на река Лиахви в Кура. Градът има надморска височина от 588 м и се намира на 88 км западно от столицата Тбилиси. Гори е известен като родното място на съветския лидер Сталин. Затова в града има негова статуя.
На скалист хълм над града се намира средновековна крепост, която датира от 13 век и е известна като силата на Гори.

Казбек - 5047 м е един от най-красивите и най-високите върхове в Кавказ. Разположен е в източната част на Централен Кавказ, в Грузия, близо до границата с Русия. Грузинското му име е Мкинварцвери – "Планина с леден връх", а осетинското – Урсхох, което значи "Бялата планина". Смята се за перлата на историческата област Хеви и на цяла Грузия.

По склоновете на Казбек, от страната на Дярялската долина, на 3600 м се намира метеорологична наблюдателница, част от която се използва като хижа.

На около 60 км от Тбилиси се простира уникалният комплекс от скални манастири от VI век „Давид Гареджа". От VI век датира и знаменитият манастир "Джвари", който се намира на двадесетина километра от Тбилиси. "Джвари" означава "кръст". Преданието разказва, че манастирът бил построен до дървен кръст, издигнат в планината от света Нино, една от най-почитаните в Грузия светици, на мястото, където се сливат реките Арагви и Кура.

Пещерата Крубер, Грузия - Най-дълбоката пещера в Света (2190 м.) Има български спелеоложки експедиции в пещерата. Изследването й изисква професионални спелеоложки умения, психическа издръжливост да се стои в продължение на много дни под земята без слънчева светлина, при постоянен риск от наводнение, затрупване и тн.

Езерото Рица е планинско-тектонско езеро в западната част на Кавказ. Езерото е 2,5 км с максимална ширина 1 км. , а средната дълбочина на езерото е 63м, с максимум 116. Езерото е много красива и популярна дестинация за туристи, с прекрасен хотел на брега.

Синьото езеро се намира край езерото Рица. Дълбочината му е 25 м, водата е много чиста и е със светло син цвят.

История: По-важни исторически събития и дати: VI в. пр. Хр. - възникват Колхидското и Картлийското (Иберийското) царства и се основават гръцките колонии Диоскурия (Сухуми) и Фасиса (Поти); VII в. - голяма част от страната е завзета от арабите; IX в. - възникване на самостоятелни грузински княжества - Кахети, Ерети, Абхазия; XI в. - обединяване на грузинските земи от цар Баграт III; 1089-1125 г. - разширяване на държавата - цар Давид; 1184-1213 г. - царица Тамара разширява влиянието на Грузия в Северен Кавказ; XIV в. - монголските войски на Тимур завладяват Грузия; XVII в. - нашествие на персийския хан Абас I; 1703-1724 г. - възстановяване на грузинското царство - Вахтанг VI; в периода 1801-1864 г. - цялата територия на Грузия става част от Русия; 1918 г. - образувана независима република Грузия; 1921 г. - Червената армия окупира страната; 1922 г. - влиза в СССР, в състава на Задкавказката федерация; 1936 г. - образувана Грузинска ССР; 9 април 1991 г. - обявява се независимостта на Грузия; 1992-1994 г. - грузино-абхазки въоръжен конфликт.

Ски курорти: Гудаури е ски курорт, разположен на южните склонове на Кавказ - най-голямата планина в Грузия. Намира се на 120 км от столицата на страната. Курортът предлага висококачествени възможности за каране на ски. Ски сезонът започва декември и продължава до април.

Морски курорти: Батуми е град в Югозападна Грузия, столица на Аджария. Разположен е на брега на Черно море, а населението му е около 137 000 души. Батуми е индустриален град и известен морски курорт. Тук ще откриете много паметници на културата. Най-голямата местна атракция е Ботаническата градина, както и Националният музей на Аджария.

Спа курорти: Пицунда е спа курорт в Абхазия, който се намира на брега на Черно море. Той е популярен туристически курорт, в който има много магазини и хотели. Подходящ е дори за най-взискателните туристи. За тези, които обичат тиха и спокойна почивка, това място има красиви и чисти пясъчни плажове.

Полезна информация:

Посолство на Република България, Тбилиси, Грузия

61, D.Agmashenebeli Ave.
Тел.: (+995 32) 91 01 94
Тел.: (+995 32) 91 01 95
Факс: (+995 32) 91 02 70
E-mail: bgembassy.georgia@gol.ge

Поискай оферта или се обадете по телефона 02 / 962 22 13

Харесва ли ви това? Препоръчайте го на приятелите си!

Добави в Svejo

Карта на Грузия