-

Топ дестинации в Кения

Абонирайте се

За нашия бюлетин. Научете първи за нашите специални оферти, отстъпки и нови продукти.

Кения

Население: 37 508 590
Говорими езици: английски, суахили
Валута: кенийски шилинг
Часова зона: +3
Столица: Найроби
Главни градове: Момбаса, Кисуму, Накуру, Елдорет, Малинди

Местоположение и обща информация: Република Кения е разположена в източна Африка и има разнообразен пейзаж. На север граничи с Етиопия и Судан, на изток - с Индийския океан и Сомалия, на юг - с Танзания и на запад - с езерото Виктория и Уганда. С право може да се каже, че Кения е световната сафари столица, истински рай на животните в света. В страната има различни племена и етнически групи, разнообразна флора и фауна, безкрайна савана, плодородни земи, тропически гори и крайбрежие, покрито с палми. Кения заема 582 646 км. По територия заема 46-о място в света.
През средата на страната преминава Екваторът. Дължината на страната е 1030 км, а ширината - 890 км. Кения е покрита с верига вулканични планини, високи от 900 до 3000 м. Най-високата точка е връх Моунт Кемп - 5199 м, вторият по височина връх в Африка. По крайбрежието на Индийския океан има гори от палми, мангрово, тиково, сандалово дърво и баобаб, а в саваната - различни видове акации. Горите заемат 30% от територията на страната. Подходящи за селскостопански работи са само 8% от земята, предимно в южната част на страната. На 1000 души от населението се падат по 136,7 хектара обработваема земя. Кения има много богат животински свят: 847 вида птици, 359 вида бозайници и 190 вида влечуги.

Столица: Найроби е столицата на Кения и административен център на едноименна провинция в страната. Градът е с най-голямо население в страната и в източна Африка като цяло - между 3 и 4 милиона души.
Градът започва да се превръща в голяма туристическа дестинация, която предлага значителен брой атракции. Едни от най-популярните занимания там са сафаритата. Туристите са привлечени от дивата природа, която се намира до самия град.
Найроби винаги е било междинно място. Градът е основан като малко селище на железопътната линия Кампала-Момбаса и днес много туристи гледат на града по същия начин: място, където да пренощуваш, да отпочинеш и с изгряването на слънцето да заминеш на сафари или екскурзия до плажа. Но градът, столицата на Кения, се е превърнал в туристическа дестинация. В нея има големи ресторанти, безкрайни пазари, хубави хотели от колониалната ера и много дива природа в самия град.
В Найроби можете да си играете с малки слончета и жирафи, дори и да храните щрауси и крокодили. Столицата е основно африкански град с полъх на стара английска епоха. Наистина Найроби има лоша слава заради престъпността, но ако избягвате да кръстосвате наоколо до късно през нощта и внимателно се оглеждате и си пазите вещите, няма да имате някакви проблеми. Много посетители, които за първи път стъпват в Найроби, казват, че са изненадани от това колко спокойни се чувстват в града.

Carnivore е един от най-известните ресторанти в Африка. Това е дворец, осветен от пламъци, който предлага месо на скара. Там ще намерите големи метални шишове, на които има няколко вида месо: от камила, говеждо, пилешко, свинско, агнешко и месо от крокодил. Не пропускайте и кюфтетата от щраус.

На колко места можете да видите малки слончета, които ви стигат до коляното, да пият мляко от бутилка? Или да си подават хоботите, за да ги галите? Това може да се види в сиропиталището за слонове на Дейвид Шелдрик, в съседство с Лангата, на около 25 минути от центъра на града. То е отворено всеки ден за посетители от 11.00 ч. до обяд.
Не далече от слоновото сиропиталище е центърът за жирафи, който е отворен ежедневно от 9.00 ч. до 17.00 ч. Жирафите вървят вдясно от вас и си хапват фъстъци от ръцете ви. Можете дори да бъдете облизани от някой жираф. В центъра има кафене и магазин за подаръци. Имението на жирафите е точно в съседство, колониален дом, който е бил превърнат в луксозен хотел, където можете да храните животните от стаята си.
Околността Карън, която е на 20 минути път от центъра на Найроби, е наречена на Карън Бликсен, датската баронеса, за която Исак Динесен написал “Out of Africa”. Тя е живяла в Кения от 1914-1931 г. Можете да посетите музея на Карън Бликсен, който е бил и нейн дом и да видите някои от нейните стари неща, смесени с реквизити от филми. Музеят е отворен всеки ден от 9.30 ч. до 18.00 ч.
Можете да отидете на сафари-разходка из Найроби в щаба на Службата за дива природа в Кения. Следвайте виещите се каменни пътища и ще видите лъвовете, леопардите, носорозите, щраусите и зебрите.

Не можете да си тръгнете от Найроби без да сте си купили сувенири. Градският пазар – сграда, оформена във вид на храм, е отворен всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. и в неделя от 9.00 ч. до 13.00 ч. Там можете да намерите различни видове резба, дрехи, маски, чанти, плодове и цветя.
За по-скъпи подаръци посетете Zebu, магазин за кожени стоки, където се продават чанти, обувки и дрехи, направени от Анабел Том - местен занаятчия. В другите магазини можете да намерите стъклени предмети и бижутерия, която също е изработена от местен майстор.
Столицата на Кения е интересна за туристите със своята часовникова кула (башня), сградата на Парламента с мавзолея на първия президент на Кения - Джомо Кенвяти. Друга туристическа дестинация е изложението на ретро автомобили в Кения, което е едно от най-значимите събития за любителите на коли в източнa Африка.

В Найроби има и няколко музея. Националният музей на Кения е най-големият в града. В него може да се види голяма колекция артефакти. В столицата има и храмове на различни религии – църкви, джамии, синагоги и храмове на местни вярвания. По-известни са катедралата на Вси Светии, катедралата на Светото семейство и джамията.

Момбаса е вторият по големина град в Кения. Градът е важен регионален транспортен център с голямо пристанище и летище. Градът е туристически център, както и административен център на едноименната провинция.
Момбаса има население около 900 000 души и се намира на остров Момбаса, отделен от континента с два пролива – проливът Тюдор и пристанището Килиндини. Островът е свързан с брега чрез три моста. Пристанището обслужва както нуждите на Кения, така и на държавите навътре в континента.
Основното население на Момбаса е мюсюлманско с етнически произход Миджикенда и суахили.
По-скорошните имигранти са от вътрешността на Кения и идват в Момбаса, заради възможностите за работа в туристическата индустрия.
Забележителни са цветните дрехи на местните жители. Освен тях, човек може да разгледа доста неща в града. Сред тях е крепостта Хесус, строена от португалците, както и Старият град с типична ислямска архитектура. Улица Биашра, което на суахили значи „Търговска”, също е част от стария град и е мястото, където индийски и арабски търговци продават своите стоки в малки автентични магазинчета.
На север от острова се простират четири плажа, а на юг три. Няколко луксозни хотела са се разположили по плажовете, а по-евтини хотели могат да се намерят по-далеч от града.
Летището в града се казва Мои и е международно. Момбаса има и жп гара, от която с влак може да се стигне до столицата Найроби. Дотам има и автомобилни магистрали, както и до Дар ес Салам, Малинди и Ламу. В самия град повечето хора използват матати – малки минибуси, които возят между селата и острова. Пристанището в Момбаса често обслужва международни туристически кораби.

На 16 км от Малинди, скрит в гората, се намира разрушеният древен град Геди от XIII век, мистериозно изоставен през XVII век. При разкопките са открити основите на седем джамии, много къщи и кладенци. Геди създава странна неземна атмосфера. Околността край него е обявена за национален парк.
Недалеч от Малинди се намира националният парк „Цаво-изток”, прочут с „червените" слонове, овъргаляни в червения прах на почвата.

До сомалийската граница се намира остров Ламу с град Ламу, стар арабски град от XVIII век. Интересни са къщите, изградени от корали и украсените с резба врати. В града има около 20 джамии, най-старата от които е от 1370 г. Главното население са мюсюлмани, говорещи суахили. По крайбрежието между Момбаса и „Малиди" има много палми и плантации от цитрусови плодове, кашу, манго, банани, папая и др. Стада от крави и овце и чуден птичи свят разнообразяват пейзажа. Навсякъде по крайбрежието се чувства силното влияние на арабската култура, което присъства тук от IX век. На южния бряг на Момбаса има много туристически комплекси: „Леопард бийч", „Ядини", „Африкана сий лодж", „Сафари бийч хотел", „Дионисий лодж" и др.

Още забележителности

Масай Мара е резерват в Кения, основан през 1948 г. Отстои на около 270 км от столицата на страната – Найроби и е разположен в областта Масай Мара в югозападната част на Кения, до границата с Танзания.
На езика на масаите "мара" означава "петнист". Заедно с резервата Серенгети в Танзания, обхващат една територия от 16 273 кв. км естествена среда за дивите животни на Африка. От тях, 1519 кв. км принадлежат на Масай Мара. Той, заедно със Серенгети и Нгоро-нгоро са вероятно най-известните и популярни резервати не само в Африка, но и в целия свят.

Повърхността му представлява савана с ниски, заоблени хълмове. През него минават две по-големи реки - Мара и Талек, чиито брегове са заети най-често от акациеви гори.
Животинският свят е изключително разнообразен и включва около 80 вида млекопитаещи. По време на миграциите, два пъти годишно - при започване на дъждовете през юни на север и през октомври отново на юг, от южните части на Серенгети се преселват над 250 хил. зебри, над 500 хил. газели Томсън и 1,5-2 млн. антилопи - гну, орикс, импала, слонове, биволи и др. защитени животни. Това "велико преселение" представлява неописуема гледка, пред която би онемял всеки любител на дивата природа.
Естествено, хиляди животни стават жертви на лъвове, гепарди, хиени, чакали или крокодили, при преминаване на реките. Някои дори загиват и под копитата на себеподобните си в пристъп на паника.
Най-голям интерес за туристите представляват "Голямата петорка" животни - слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог. Но на не по-малък интерес се радват и зебрите, жирафите, маймуните и "големите котки" - гепард, леопард.
Птичият свят наброява повече от 450 вида птици, сред които щрауси, лешояди, орли, марабу, кенийска яребица.
Ловът на диви животни е абсолютно забранен.

Независимо че Кения е два пъти по-голяма от Уганда (нейната западна съседка), тази страна е като един свят, който метафорично може да бъде наречен миниатюра. Това е една държава с много интересни форми. Погледната от птичи поглед, отвсякъде е обкръжена с високи планини и глетчери.
Сърцето й е истинска пустиня, заобиколено, и като че ли опаковано с причудливи растения. Там например се намират най-старите ерозирали равнини в цяла Африка. Причината за това са огромните вулканични планини и тектонични цепнатини.
Когато човек обхожда тази твърде контрастна в природно отношение страна, забелязва, че доминиращото в нея са няколко плата, където издигането става постепенно в серия от стъпки над морското равнище и налягането се променя, а ушите ти започват да пищят. Достигнеш ли до планината Кения, дъхът ти спира от вида на най-острия и висок връх - 5199 метра. Отстрани е обграден от обширни планински възвишения, които приличат по-скоро на поля, отколкото на планински местности.

В Кения има още около 20 планински върха, издигащи се на височина над 2000 метра. Там могат да се видят още пет огромни масива, които се извисяват над 3000 метра над морското равнище. В Кения обаче можеш и да видиш осем разкошни реки, чиято обща дължина е над 200 километра.
Когато човек достигне източната граница на Кения, пред него изниква Индийският океан, който се простира по протежение от 500 километра от територията на страната. Цялото крайбрежие е изпъстрено с неописуемо красиви, многобройни коралови рифове.
Обходиш ли страната на кръст, разбираш, че четири отделни региона образуват Кения. Всеки по своему особен и причудлив. Стигайки до Голямата цепнатина, можеш да се огледаш в осем изящни езера, изпълнени с част от най-интересните птици на Земята. Именно там се намира и изключително красивото езеро Накуру.

Вторият регион на Кения, това са централните високи земи. Те са обрасли с буйна растителност. Разстилат се по цялото протежение на планината Кения. Именно там се намират и двата природни феномена - Абердарес и Стръмната стена на Скалата-Мау. Другите два района - северният и южният, също са интересни. Те са сухи и неравни. Тук може да се види най-наситеният див живот в Кения.
Все пак, Кения се е превърнала в синоним на сафарито. Под специална държавна и световна защита в страната са 26 национални парка, 31 национални резервата, всички горски и природни ресурси и най-впечатляващото - местата за развлечение, превърнали се почти в свещени олтари и място за поклонение.

В Кения дивият живот е уникален - над 100 вида от най-интересните бозайници на планетата, 1080 вида птици и над 800 вида пеперуди.

Миграцията на дивите зверове - в повечето случаи това може да се наблюдава по продължението на реките Мара и Телик, в резервата Масай Мара, в периода между август и октомври.
Фламингото - огромната концентрация от този вид птици се наблюдава при Кенийските езера. Събират се най-вече при езерото Накуру, а воалът от розово фламинго покрива езерото Богория. Човек, сякаш попада в приказка и не иска да излиза оттам.
Големите котки - трудно е да ги откриеш понякога дори и в резервата Масай Мара, особено през април и май, когато тревата е доста висока. Въпреки всичко, ако се прояви огромно търпение, можеш да забележиш грациозните хищници поне за малко.
Слоновете - винаги фотогенични. Можеш да ги наблюдаваш как се къпят групово и весело по два пъти на ден, в точно определен час, в националните паркове и резервати - Тцвало, Самбури и Бъфало Спринг. Интересно е, че винаги имат по един водач, който се сменя на 6 часа, естествено мъжкар. Той не се къпе, когато пази. Заплашително размахва уши и хобот около джипа, за да подсигури спокойствие на стадото. Първо влизат бебетата, а постепенно и всички останали. Настъпва пълна вакханалия от вода и кал и накрая всичко приключва с весела почивка.
Китовите акули - между септември и април тези внушителни океански гиганти могат да бъдат забелязани и снимани във водите на Индийския океан.

История: По-важни исторически събития и дати - V в. - крайбрежието на Кения е посещавано от гърци, египтяни, китайци, индийци и араби; ХVI в. - част от територията е завзета от португалци; ХVIII в. - образуват се няколко малки арабски султанства; 1890 г. - цялата територия е под контрол на Англия; 1920 г. - Кения е провъзгласена за британска колония; 1952-1956 г. - най-голямото въстание против англичаните завършва с неуспех; 12 декември 1963 г. - провъзгласена независимостта на Кения; 1964 г. - страната става република.

Морски курорти: Момбаса е вторият по големина град в Кения. Градът е важен регионален транспортен център с голямо пристанище и летище. Градът е туристически център, както и административен център на едноименната провинция.
Момбаса има население около 900 000 души и се намира на остров Момбаса, отделен от континента с два пролива – проливът Тюдор и пристанището Килиндини. Островът е свързан с брега чрез три моста. Пристанището обслужва както нуждите на Кения, така и на държавите навътре в континента.
Основното население на Момбаса е мюсюлманско с етнически произход Миджикенда и Суахили.
По-скорошните имигранти са от вътрешността на Кения и идват в Момбаса, заради възможностите за работа в туристическата индустрия.
Забележителни са цветните дрехи на местните жители. Освен тях, човек може да разгледа доста неща в града. Сред тях е крепостта Хесус, строена от португалците, както и Старият град с типична ислямска архитектура. Улица Биашра, което на суахили значи „Търговска”, също е част от стария град и е мястото, където индийски и арабски търговци продават своите стоки в малки автентични магазинчета.
На север от острова се простират четири плажа, а на юг три. Няколко луксозни хотела са разположени по плажовете, а по-евтини хотели могат да се намерят по-далеч от града.
Летището в града се казва Мои и е международно. Момбаса има и жп гара, от която с влак може да се стигне до столицата Найроби. Дотам има и автомобилни магистрали, както и до Дар ес Салам, Малинди и Ламу. В самия град повечето хора използват матати – малки минибуси, които возят между селата и острова. Пристанището в Момбаса често обслужва международни туристически кораби.

На север от Момбаса се намират курортът Малинди, тропическите плажове „Ватаму”, заливът на костенурките, Синята лагуна и др. Малинди, както и Момбаса привличат туристи от целия свят. В Малинди през 1498 г. е слязъл на брега португалецът Васко да Гама. В миналото, Малинди е бил важен търговски център за португалците и арабите, а днес е известен курорт и рибарски център. Тук са поставени много рекорди за рибите, уловени в Кения. Рибите, раците, омарите, мидите и другите морски обитатели задоволяват и най-изискания вкус. Много от рибарските лодки са с покриви и тоалетни. Уловът при използване на наета лодка е собственост на клиента и при късмет уловената риба се продава по-скъпо от разходите по наемането на лодката.
Тук се намират много пусти плажове, обитавани само от рибари, както и националният морски парк „Марина". Много от хотелите имат басейни. Развлеченията са организирани по английски тип, в клубове по интереси. Гостите в такъв хотел се смятат за членове на клуба и ползват всички права и съоръжения. Коралови рифове опасват брега и създават сигурност при плуване. Малки акули прескачат рифовете при приливи.
Предлагат се лодки с прозрачни дъна, през които се виждат риби във всички цветове и невъобразимото разнообразие на подводния свят.

Поискай оферта или се обадете по телефона 02 / 962 22 13

Харесва ли ви това? Препоръчайте го на приятелите си!

Добави в Svejo

Карта на Кения

Актуални дестинации в Кения