-

Топ дестинации в Австралия

Абонирайте се

За нашия бюлетин. Научете първи за нашите специални оферти, отстъпки и нови продукти.

Начало

Австралия

Австралия

Население: 22 117 876
Говорими езици: английски
Валута: австралийски долар
Часова зона: +10
Столица: Камбера
Главни градове: Сидни, Камбера, Мелбърн, Бризбейн, Пърт, Аделаида

Местоположение и обща информация: Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент — Австралия. Тя е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат. Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север.
Тук се намират както някои от най-урбанизираните, така и някои от най-безлюдните области на планетата. Именно великолепната природа на Австралия е най-голямото богатство на страната и нейна основна атракция. Огромните открити пространства, безкрайните тропически гори, екзотичните растителни и животински видове, великолепните плажове и внушителните планини създават интригуващ калейдоскоп от пейзажи, които примамват с обещания за уникални преживявания. В същото време Австралия се гордее с бурното развитие на своите метрополиси и богатият им културен живот. Самите австралийци са силно запалени по изкуството, заниманията на открито, спортовете и кулинарията.

Щатове в Австралия

Територията на Австралия обхваща шест щата, две федерални територии и около девет острова и островни групи. Ню Саут Уелс е един от най-посещаваните щати, заради голямото разнообразие и количество от забележителности. Тук се намира Сидни – най-големият, най-космополитният и най-старият град на Австралия, столица на щата. Някои от символите на града са сградата на Операта, мостът над пристанището, Олимпийският център, кварталът Дарлинг Харбър, Кулата на Сидни - най-високата сграда в града. Тук се намират множество музеи, галерии, паркове и уникална зоологическа градина. В щата Ню Саут Уелс се намират Сините планини и Снежните планини, долината Хънтър с втория по големина град в щата - Нюкасъл и районът на Северните реки с множество природни паркове, градът Кофс Харбър, който е известно място за семейни почивки, както и много други плажове на юг и север, които са любимо място за сърфиране, гмуркане, плуване.

Куинсланд е един от най-известните щати на Австралия. Тук се намират Великият бариерен риф - най-голямото коралово образувание в света, и националният парк Дейнтри, които попадат в района на Кейрнс - космополитен град, заобиколен от тропическа гора и разположен на брега на океана. Столица на Куинсланд е Бризбейн – град с приятни магазинчета, безброй чудесни ресторанти, очарователни кафенета и уютни барове. В Бризбейн могат да се посетят зоологическата и ботаническата градина, площадът Крал Джордж и сградата на общината, второто по големина пристанище в Южното Полукълбо - Манли, културния център Куинсланд. Друг важен район в щата е Голд Коуст - една от най-привлекателните туристически дестинации в Австралия, която е рай за сърфистите - 40 километра плажни ивици и увеселителни паркове. На север от Бризбейн се намира районът Съншайн Коуст, отново популярна дестинация за почивка с красиви плажове.

Северната територия е една от федералните територии на Австралия и е позната като една от най-необитаемите области на земята с множество известни природни забележителности като Улуру (със старо име Айерс Рок), 52 природни парка, запазени аборигенски племена с автентичен бит и култура. В Северната територия се намира и Алис Спрингс - градът, символизиращ суровата и дива природа на този регион, център, от който тръгват много пешеходни турове из пустошта на Австралия. Дарвин е столицата на територията, известен с множеството природни катаклизми, които е преживял. Южна Австралия съчетава в себе си живописни региони, някои богати на растителност и други, в които властва сушата. Столицата на щата е Аделаида, петият по големина град на Австралия с множество исторически и културни забележителности. В този щат се намират Аделаида Хилс и Бароса Вали - едни от най-известните области за производство на вино в страната.

Най-малкият щат на Австралия се нарича Тазмания и негова столица е Хобарт - вторият най-стар град след Сидни с основни забележителности пазарът Саламанка, Батъри Пойнт (с интересна архитектура), ботаническата градина и двата музея. Лонсестън е вторият по големина град в Тазмания и дом на доста исторически сгради и чудесен градски парк. Той е и главен винопроизводителен район на Австралия. Миньорското градче Куинстаун е обявено за национален исторически град и е прекрасно място за почивка, а Девънпорт е третият по големина в Тазмания и известен като главният вход към щата. Мелбърн е вторият по големина град на Австралия и столица на щата Виктория. Градът е възприеман като културната столица на страната, в която могат да се видят исторически сгради с характерна архитектура от Викторианската епоха, да се посетят множество галерии, музеи, театри, паркове. На два часа път с автомобил от Мелбърн се намира oстров Филип, особено популярен като туристическа дестинация. Буквално на прага на Мелбърн е разположен Яра Вали - още един от големите винопроизводителни райони на Австралия.

Западна Австралия е най-големият щат на страната, а столицата му Пърт е известен като един от най-изолираните големи градове в целия свят. В Пърт могат да се посетят двата чудесни парка, зоологическата градина, културния център, пристанището Хиларис Боут, както и пристанищния град Фримантъл на 20 км от Пърт. Районът на река Маргарет, пустинята Пинакълз, пустошта на Кимбърли, рифът Нингалу и Шарк Бей са само някои от природните забележителности на западна Австралия. Канбера е столицата на Австралия, разположена във втората федерална територия на страната. Самата територия е обградена от всички страни от територията на щата Ню Саут Уелс. Тук могат да се посетят стария и новия парламент на Австралия, различни музеи и галерии, както и други сгради, свързани с държавното управление.

Още забележителности

Улуру се смята за едно от чудесата на света. Той е и един от природните феномени, които са се превърнали в един от най-запомнящите се символи на Австралия. Ейърс Рок, както още бива наричан, представлява огромно скално образувание в централната част на Австралия в северната територия. Точното му местоположение е национален парк "Uluru-Kata Tjuta " на 350 км. , югозападно от Alice Springs. Той е вторият по големина монолит в света (след Mount Augustus, който също се намира в Австралия) с размери 318 м. височина и 8 км дължина. За първи път е описан от изследователя Ърнест Гилс, който го нарича "забележителен камък". Улуру се смята за "планина остров", изолиран блок, получен като резултат от продължилата за огромен период от време ерозиия на първоначалната планинска верига. Улуру се смята за монолит, макар това да е термин, който има няколко значения и да е дума, която по-често се избягва от геолозите. Една от отличителните особености на Улуру е хомогенността му и липсата на съединявания и разделения на повърхността, получена при напластяванията, което е причина и за това да не са се образували сипеи и почва.

Със своите близо 20 000 кв. км площ, Национален парк Какаду представлява най-голямата природна защитена местност на територията на целия австралийски континент. Според много мнения, той се нарежда и сред най-красивите национални паркове на нашата планета.
От 1992 г. целият район е включен в списъка на Юнеско за световното природно наследство. До Национален парк Какаду се стига с кола или с организирано туристическо посещение от най-близко разположения град – Даруин (Darwin). Той е на разстояние от 171 км от „Какаду”. Целият му район е разположен в северната част на Австралия.
Атрактивни скални галерии могат да се видят в Нурланджи Рок и Убир. Изкуството на местните племена се е запазило в над 5000 места, а рисунките в тях датират от различни епохи. От местните градчета има възможност да се наеме хеликоптер или малки самолети, с които може да се разгледа ако не цялата, то поне една значителна част от Национален парк Какаду.
В тази природна област влиза целият басейн на Саут Алигейтър Ривър, който е известен с голямата си популация на крокодили. По тези земи могат да се видят големи евкалиптови гори, тропически дъждовни гори и огромни прерийни територии.
Национален парк Какаду е приютил в себе си множество екосистеми. По тези земи се срещат два вида крокодили, които са доста опасни. Джонстъновите крокодили обитават териториите на водните басейни и се хранят предимно с риба. Гребнистите крокодили обаче се считат за най-големите влечуги на планетата. Те обитават както сладководните басейни, така и солените води. С дължината си от 6 м те са изключително опасни и често се случва да нападнат невнимателни туристи.

Големият бариерен риф е едно от най-феноменалните кътчета на нашата планета. На практика това е най-големият коралов риф в света с над 350, 000 кв.км. площ на територията на Коралово море по севроизточния бряг на Австралия. Простира се до Папуя, Нова Гвинея на север като най-южната му точка се намира на остров Лейди Елиът, на разстояние от 2 300 км. Големият бариерен риф не е просто един безкраен риф, а представлява обширен конгломерат от рифове, плитчини и острови. Външният бариерен риф приблизително следва линията на континенталния риф, като се отклонява от 32 до 260 км по брега на Куинсленд. Голямата лагуна, която той огражда и която е с дълбочина по-малка от 60 м, включва много вътрешни рифове и острови, някои от които са с високи острови с континентален произход. На изток се намира Коралово море, на север е ограден от Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови, на изток от Вануату и Нова Каледония. Най-голямата коралова система на планетата е съставена от множество малки коралови полипи, чиито костни скелети, скрепени заедно, формират фантастични многоцветни образувания, които външно приличат на скали, но които също като нас са живи организми. Районът е дом на едни от най-колоритните тропически риби и чудновати деца на океана като морската крава. Големият бариерен риф включва няколко разпръснати рифа, които изникват от морските глъбини от 700 до 1800 м и са единственият жив организъм на Земята, който може да бъде наблюдаван от открития космос. Чистотата на морските води на това ниво е изключително голяма, превръщайки големия бариерен риф в едно от най-добрите места за гмуркане по вода. Част е от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1981 и е обявен за едно от седемте природни чудеса на планетата. Гмуркането във водата векове наред е било важен начин за хората, живеещи по бреговете на Коралово море да се сдобиват с риба, миди, ракообразни. В някои общности мидените черупки са били използвани като обменна валута, а по местата, където няма камън и черупките, и коралите са използвани като строителни материали. Днес големият бариерен риф, който е на възраст повече от 18 милиона години, е популярна туристическа дестинация най-вече сред леководолазите. Тук могат да бъдат видени огромен брой различни видове риби и корали, някои от които са ендемични.

Нуса се намира в най-недостъпния край на Съншайн Коуст, на около 140 км северно от Брисбей. Това е район, в който множество знаменитости имат свои къщи. Селището е разположено на красив нос, от западната страна на който е устието на река Нуса, а от изток се простира плажната ивица, където е малкият, но привлекателен национален парк „Нуса“, включващ и самия нос.

Островите Пентекост са място за почивката на мечтите ви. Техният неотразим, но и съвсем обикновен чар се състои в почти недокоснатата им от човешка ръка тропическа природна красота. Ако ги посетите, ще откриете един истински островен рай сред кристално чисти води, обграден от превъзходни коралови рифове. Островите - 74 на брой – се намират край бреговете на Куиснланд и са много удобен изходен пункт за разглеждане на едно от природните чудеса на света, Големия бариерен риф. Тук ще ви предложат еднодневни круизи до различни чудесни за гмуркане и подводно плуване места.

Бреговата ивица на Порт Кембъл в югоизточна Австралия е национален парк с голям брой каменни островчета.
Известен е под името "Брега на корабокрушенеца" и е част от големия океански път. Great ocean road е 273км мемориал, строен 13 год. от 3000 войници. Направен е в памет на австралийските войници, загинали по време на Първата световна война.
Това е една от най-известните магистрали в света. Място, на което се разкриват едни от най-невероятните гледки.
Името "Брега на корабокрушенеца" идва от там, че поради силните, коварни и мощни крайбрежни вълни тук са станали повече от 80 корабокрушения. Често бушуващите ветрове, наречени „ревящите 40“ и причинените от тях големи вълни са образували скалните образувания наречени 12-те апостоли. Тези гигантски варовикови мегалити, които някога са били част от крайбрежните скали, сега стърчат само в резултат на ерозията. Друга забележителност на парка е Gibson steps или "Скалата на часовоя".
Следващото скално чудо е Loch ard gorge или "Фурната на пекаря". Това е яма, в която водата се стича на 400 м навътре по издълбан от вълните тунел. Там, където покривът е пропаднал, посетителите надничат надолу и виждат ревящото море с кипящите води.
Близо до нея се намира Гръмотевичната пещера. Може би най-уникалното образувание е скалата, известна като Лондонският мост, тъй като до голяма степен е подобен на английския си събрат. Зрелищните скали привличат ежегодно милиони туристи от цял свят.

Долината Яра - Това е най-старият лозарски район в щата Виктория, известен като един от винените региони с най-хладният климат в света. Районът е известен с отличните вина от Пино Ноар с типичните аромати на ягоди, малини, горски плодове и с приятната си свежест. Вината са подходящи за консумация до 5 г. От белите вина най-добре се представя Шардоне с характерни аромати на смокиня, пъпеш, праскова и плътно, мощно тяло и потенциал за отлежаване до 6 г.

Полуостров Морнингтън, Виктория
Открийте плажа идеален за плуване и сърф, както и за разходки по исторически селища. Този живописен полуостров на Порт Филип Бей е само на един час на юг от Мелбърн. Дори можете да си направите разходка по плажа през дюните, плажовете, скалите и фаровете, и да стигнете до началото на големия австралийски град. Това място е различно. То е събрало в себе си близостта на големия град и дивото на пустошта. Можете да срещнете дружелюбни коали или да поплувате с делфини и тюлени в Соренто, а после да направите спирка за обяд в лозята или маслиновите горички с изглед към морето.

Заливът Байрън представлява 30 – километрова плажна ивица от пясъчни плажове с малко едноименно градче, разположено в единия й край. В миналото градът е бил известен със своето абатство и до края на 60-те години на 20 век остава типично работническо селище. Тогава, мястото става любимо на сърфистите, тъй като съвсем наблизо се намира Ленъкс Худ- едно от десетте най-добри места за сърфинг в света. От май до юли тук се събират стотици професионални сърфисти, за да използват големите вълни в залива.

Сградата на операта в Сидни е един от онези проекти, който е съпътстван от множество проблеми и е заплашен от провал още в самия му зародиш. Въпреки това, той се оказва много по-успешен, отколкото градските съветници са мечтали.
Операта е разположена на малък полуостров в пристанището на Сидни, близо до известния мост Sidney Harbour Bridge. Сградата и нейните околности са сред най-прочутите символи на Австралия.
Постройката е с уникален експресионистичен дизайн. Тя има общо четири големи зали, които остават скрити от извисяващите се на почти шестдесет метра раковини на покрива.

Микроскопични капчици масло от листата на гъстите евкалиптови гори висят във въздуха, пречупвайки слънчевата светлина, за да породят леката синя мъгла, която дава на това място името - Сините планини.
Те са част от Голямата вододелна планина, простираща се почти по цялата дължина на тихоокеанското крайбрежие на Австралия. Всъщност това дори не са планини, а необятна висока равнина от пясъчник.
На този драматичен пейзаж, дело на ерозията, може да се насладите най-добре от специално направените за туристите места за наблюдения.
Еко пойнте е най-доброто място за разглеждане на прочутите пясъчни колони - Трите сестри и откриваща се страхотна панорамна гледка на каньоните и дефилетата на долината Джеймисън.
Сините планини са още и възхитителен развлекателен комплекс от 26 градчета, които предлагат всичко - от старинни предмети до разходки в буша (така по тези географски ширини хората наричат горите си).
На запад от Трите сестри се намират други две от забележителностите на комплекса: "Сийник скайуей"-единствената разходка с гондоли в Австралия, на 300 м над каньона и „Катумба сийник рейлуей“ -спускане със зъбчата железница с наклон 52 градуса, но чувството е , че е поне два пъти по-стръмно.
Ако това не е достатъчно рисковано има още една железница "Зигзаг" близо до град Литгоу.
Сините планини се намират в областта Ню Саут Уелс, на 120 км западно от Сидни.

Остров Ротнест се намира в Индийския океан, на 19 км западно от Фримантъл в югозападната част на австралийското крайбрежие, недалеч от Пърт. Той е известен като идеално място за гмуркане и подводно плаване, както и за кратка релаксираща почивка.
Ротнес е дълъг 11 км и широк 4,5 км в най-широката си част. Тук има само една селище, разположено на брега на залива Томсън. Обиколката на острова трае по-малко от три часа.

Заливът Уайн Глас е една от най-красивите крайбрежни местности на Тасмания. Той се намира на югоизточния бряг на страната, като е разположен край скалистия полуостров Фрейсинет (Freycinet). Тук е изграден и едноименният национален парк, който предлага уникални природни гледки.
Именно панорамата на залива Уайн Глас е най-красивата и запомняща се местност тук. В буквален превод името му е „Винената чаша”, а се нарича така, заради почти идеалната му кръгла форма. Наподобяващ полумесец, затвореният бряг има снежнобели пясъци, обградени с гранитни скали. В дясната част от брега са се формирали интересни оранжеви скали, които са придобили този цвят, заради покриващите ги лишеи.
Околностите на национален парк Фрейсинет се отличават с хармоничната си красота, която е смесица от китни малки плажове, хълмисти възвишения и зеленина. В северния край на парка се намира заливът Коулс, където може да се видят уникални розови скали, известни
като Хазартите. Те се издигат на 300 м надморска височина и са една от туристическите атракции. На територията на целия резерват има изградени доста туристически маршрути. За да стигнете до залива Уайн Глас ще са ви необходими около 5 часа като изходният пункт е паркингът за коли, откъдето се стига до мястото за наблюдение на красивия бряг.
Докато сте в района непременно трябва да разгледате и остров Схутен, остров Гавърнър, както и природния резерват „Остров Гросвенър”. От залива Коулс има вариант да наемете моторница, с която ще можете да разгледате красивите местни брегове, които са сред първенците в топ 10 на най-добрите плажове в света.

Планината Крейдъл е част от национален парк „Планината Крейдъл – езерото Сейнт Клеър”, който се намира на голяма територия на остров Тасмания. Красивата планина заема северната част на природната зона, а на юг е разположено езерото Сейнт Клеър, което е най-доброто сладководно езеро в Австралия.
Из планинската местност, планината Крейдъл и по цялата територия на защитената зона са изградени множество кратки и по-дълги туристически маршрути, разходката по които може да ви разкрие всички красоти на региона. Множеството, спиращи дъха езера като Доув и Сейнт Клеър, създават усещането за дива, незасегната от човека природа.
Тази невероятна природа обаче е съпътствана с непостоянен климат. В тази част на Тасмания времето е непредвидимо, като вали през девет от всеки десет дена, а през лятото дори натрупва сняг. Високата влажност се дължи на многото дървета. Често се случва да завали за пет минути и след това да грейне слънце. Като цяло времето остава винаги студено, въпреки че районът не е далеч от южните части.
Освен възможностите за пешеходен туризъм, много от посетителите пристигат край планината Крейдъл, за да се опитат да покорят върха й или да упражняват рафтинг по водите на река Франклин. Все пак, най-атрактивен си остава известният пешеходен маршрут Оувърленд Трак, който свързва планината и езерото Сейнт Клеър, което е най-дълбокото сладководно езеро в цяла Австралия.

Заливът на огньовете: Националният парк „Монт Уилям“ се намира в североизточния край на Тасмания, а заливът на огньовете е местното название на неговия чуден бряг. Най-добрият начин за разглеждане на бреговата ивица е с организирана туристическа група.
Националният парк „Монт Уилям“ е създаден като защитена територия с цел да се опазят дивите животни и растения. Особено многобройни са птичите видове, в това число и грабливи птици като морски орли, клиноопашатите орли и соколи скитници, които намират изобилие храна по тези места.
Бреговата ивица е пуста и красива. Откъснати малки плажове, покрити с бял пясък, са закътани между пясъчни дюни и стърчащи скали, а от тях се откриват чудни гледки към морските носове, горите и бреговете наоколо.

История: По-важни исторически събития и дати: До края на ХVIII в. - в страната живеят около 300 хил. аборигени, непознаващи още желязото, земеделието и животновъдството; 1606 г. - холандският мореплавател Янсзон достига пръв бреговете на Австралия; 1643 г. - холандецът Тасман изследва северното крайбрежие и кръстения на негово име о-в Тасмания; 1770 г. - английският мореплавател капитан Джеймс Кук посещава континента и го обявява за владение на Великобритания; 26 януари 1788 г. - построено първото селище Сидней от капитан А. Филип, пристигнал тук с 11 кораба затворници. Англия използва страната за затвор и каторга; 1851-1861 г. - златната треска в Австралия - прилив на преселници; 1868 г. - Англия престава да заселва каторжници, до този момент има 155 хил. и 15 хил. свободно преселили се; 1 януари 1901 г. - обединяване на шест колонии в Австралийския съюз със статут на британски доминион; 1906 г. - Англия присъединява към Австралия колонията Папуа; 1914-1918 г. - австралийски войски (300 хил. д.), участва в Първата световна война в Близкия изток и Франция. След войната Австралия получава права над о-в Науру; 1931 г. - Уестминстърски статут - дава пълна самостоятелност на Австралия; 1939-1945 г. - участие във Втората световна война (900 хил. войници) на страната на антихитлеристката коалиция; 1965 г. - австралийски войски вземат участие във Виетнамската война; 1967 г. - предоставят се всички граждански права на аборигените.

Поискай оферта или се обадете по телефона 02 / 962 22 13

Харесва ли ви това? Препоръчайте го на приятелите си!

Добави в Svejo

Карта на Австралия

Актуални дестинации в Австралия